diumenge, 17 de març del 2013

L’ISLAM SIGNIFICA ESTAR EN PAU AMB ELS ÉSSERS HUMANS

Entrevista a Ahmed Kandil, egiptòleg

En un viatge a Egipte vaig conèixer l'Ahmed Kandil. L'Ahmed és egiptòleg de professió.Un gran apassionat i bon coneixedor de la història del seu país, la seva gent i la seva cultura. Entre diversos temes a escollir, vaig optar per centrar l'entrevista en l'islam. Em semblava interessant conèixer per part d'un bon amic musulmà alguns conceptes i qüestions bàsiques, per tal d'apropar-nos i entendre de manera clara i senzilla la religió dels musulmans.

En primer lloc, ens podries explicar l'origen de l'islam i quin significat té?
L' islam és una religió que té el seu origen amb Abraham, pare de tots els profetes. I significa la submissió d'un a la voluntat de Déu, així com estar en pau amb els éssers humans.

Quina relació hi ha entre islam, ishad i imám?
Islam és la religió. Ishad és reconèixer que Déu és Únic i que els profetes són missatgers que Ell envia a la Terra per conduir la humanitat pel camí de Déu (per la qual cosa la religió musulmana reconeix les religions jueva i cristiana com a religions universals). I imám és tenir fe en Déu, Senyor de l'Univers, en els seus profetes i en el més enllà.

Quina és la base per ser un bon musulmà?
La base fonamental per a ser un bon musulmà és creure en Déu, en el seu profeta i en els altres profetes, i equilibrar la vida material (transitòria) amb la vida eterna del més enllà.

En què consisteixen els cinc pilars de l'islam?
a) La professió de fe és reconèixer que Déu és Únic i que Muhammad és el darrer profeta.
b) La pregària consisteix en resar cinc cops al dia durant uns minuts. És una bona oportunitat per mantenir una relació contínua amb Déu. L'oració té un horari de crida, però es pot realitzar una mica més tard i en qualsevol lloc (en cas de no tenir una mesquita a prop o de no tenir temps per anar-hi).
c) El dejuni (ramadà) és el mes en que tots aquells que puguin suportar aquest sacrifici, estan obligats a fer-lo. Consisteix en controlar els desitjos materials i en tenir molta força de voluntat. El sacrifici és no menjar, no beure, no fumar i no tenir relacions sexuals durant el dia. Però de nit tot és permès.
d) La peregrinació a la Meca és obligatòria un cop a la vida per a aquells que puguin realitzar-la tant econòmica com físicament. I consisteix en visitar els llocs sagrats de la Meca i de Medina a l'Aràbia Saudí, d'on és originària la història d'Abraham. Allà, tots els peregrins vestits de blanc per demostrar la seva igualtat, fan uns rituals amb la finalitat de desconnectar de la vida material, purificar-se i estar més a prop de Déu.
e) L' almoina és un ajut obligatori dels rics cap als pobres. Es tracta de donar un 2,5% del teus diners a la gent més necessitada. Però l'únic control que existeix és el de realitzar-ho o no.

La Meca, Medina i Jerusalem són les tres ciutats sagrades per excel·lència dels musulmans. Què representen?
La Meca és la ciutat religiosa que es relaciona amb Abraham i amb el fet de sacrificar el seu propi fill en senyal de submissió a Déu. La Meca també és l'indret on la religió musulmana va ser revelada a Muhammad.
Medina és la ciutat on van haver d'emigrar Muhammad i els seus, ja que a la Meca no els van deixar viure en pau. I allà Muhammad va viure la resta de la seva vida fins que va ser enterrat en aquesta mateixa ciutat.
Jerusalem és la ciutat des d'on Muhammad va realitzar l'ascens al cel amb l'àngel Gabriel. És el famós Viatge Nocturn.

Quina és la història de l’Alcorà?
L' Alcorà es el llibre sagrat, que va ser revelat a Muhammad segons els esdeveniments succeïts en la seva època, donant solució a tot el que passava, i explicant la història de l'Antic Testament, dels avantpassats i dels profetes (des d'Adan fins a Muhammad). L' Alcorà té solucions per a resoldre tots els problemes de la vida de les persones.

Quins són els fonaments de la llei islàmica?
Els fonaments de la xaria són el llibre de l'Alcorà i les dites del profeta, que donen resposta a les qüestions de la vida. Si l'ésser humà aconseguís aplicar correctament les solucions de l'Alcorà i les dites del profeta, no perdria mai el camí de Déu.

En el món musulmà el sufisme és la branca mística. Qui pot ser sufí? Com i on viuen?
Els sufís són aquells éssers espirituals que aconsegueixen l'ascens per damunt dels desitjos materials. Viuen la seva espiritualitat d'una manera molt personal i es troben a qualsevol part del món. Un sufí porta una vida normal a casa seva amb la seva família i aconsegueix la comunicació directe amb Déu.

L’ISLAM A EGIPTE
La penetració àrab a Egipte es va produir en el 639, amb l'expulsió dels perses. L'arribada dels àrabs va portar canvis i millores en l'agricultura, el comerç i l'administració. Alexandria va mantenir la seva importància estratègica i comercial però El Caire va créixer espectacularment. Al llarg dels primers 300 anys d'incursió de l'islam, es va mantenir un equilibri amb les religions ja presents al territori: el cristianisme, el judaisme i la copta. Però la nova religió islàmica va anar guanyant adeptes fins a convertir-se en la religió oficial. Avui dia el 94 % de la població egípcia és musulmana, principalment sunnita. El cristianisme, el judaisme i la copta només són el 6 %.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada