dijous, 21 de març del 2013

CELEBRACIÓ ANIVERSARI LLUÏSA CELADES MEDIAVILLA

Per fi la Rosita Mediavilla va acollir entre les seves mans la petita Lluïsa. Era un 9 de Maig de 1940. Ja feia anys que l’Antonio i la Rosita volien  tenir descendència i finalment van aconseguir  tenir una bonica nena, la Lluïsa. 
Vivien al barri d’ Hostafranchs -La Bordeta. En una casa humil i acollidora. La Rosita, la seva mare, treballava a la “fràbica” (com deia ella) amb un abric  fins els genolls i amb l’aigua per sobre els turmells. El seu pare també treballava en una fàbrica -temps de postguerra, difícils per a molta gent - calia treballar de valent i enginyar-se-les totes per alimentar a la nouvinguda.
La Lluïsa de petita era rossa com un fil d’or. Amb uns ulls de color de mel, molt expressius que li donaven un aire angelical de bona nena. Va créixer de pressa i als onze anys va començar a treballar al mercat venent carn, atenent tota mena de clientela. La Lluïsa recorda que el seu primer sou van ser quinze pessetes! Així va començar a aprendre que ella  també d’aquesta manera podia ajudar a l’economia familiar. 
Ja la coneixeu i podeu imaginar que la Lluïsa volia prosperar, després d’estar un temps a la carniceria va decidir anar a treballar a d’ altres llocs com despatxos fent diverses feines. Tenia i encara té una voluntat de ferro. I un esperit de superació a prova de vida dura, això ha estat una de les empremtes que fins a dia d’avui la defineixen. 
Treballar ha estat el seu live motiv, la motivació vital. Quan tenia 25 anys, ja casada, se’n va anar a viure al barri de Montbau, a l’altra banda de Barcelona. El pis on s’hi va passar 25 anys li semblava tot un palau. Allà van néixer els seus dos fills: la Montse i en Josep. Tots dos amb anomalies que la Montse encara arrossega i va portar a una mort prematura el petit Josep. Qualsevol s’hagués enfonsat davant aquella dura realitat, però enlloc d’això la Lluïsa va seguir lluitant per fer que a qui més estimava i estima – els seus fills – fossin tractats amb respecte, i amb el més nou en tot el que fossin tractaments per millorar i ajudar a que les discapacitats fossin només capacitats diferents. 
En Josep, el seu marit també va fer els possibles també per poder donar tot allò que ells dos no havien pogut tenir quan eren petits, i si en Josep no hi va poder arribar, la Montse ha rebut una bona educació, des de la llibertat, el respecte i la tolerància. Segur que no va ser fàcil i per això és d’ agrair. 
De la Lluïsa cal destacar-ne una altra cara, la capacitat de solidaritat amb la gent més necessitada. De sempre, des que ella recorda, ha estat vinculada al món de l’associacionisme. Sempre ha  lluitat per que la gent amb mancances de primer ordre puguin arribar a tenir una vida digna. Com aconseguir dutxes per a uns nens de la Mina, o constituir una vocalia de dones clandestina dins de l’associació de veïns de Montbau en temps franquistes, on governaven els de la dreta  més recalcitrant i beata. 
Seguint aquest fil solidari i compromès l’any 1977, la nostra homenatjada Lluïsa, juntament amb altres persones de 7 barris de Barcelona, van engegar el projecte associatiu pioner a casa nostra: La Coordinadora d’ Espectacles Infantils als Barris (nom antic de l’actual Fundació La Roda) que es dedica a portar la cultura en català, la del nostre país als barris més marginals de qualsevol de les quatre províncies de casa nostra. 
La Lluïsa, ha estat, és i serà una persona generosa, que mai deixarà de sorprendre’ns a tots plegats per la seva bonhomia, solidaritat i humanitat, amb algún rampell geniüt, “nobody is perfect” – que deia aquell - envers les persones necessitades d’afecte, de cultura, de diners.
Serà far en un món de mancances. Aquesta per mi és la lliçó que la sobreviurà i ens llega, ara que arriba als 70 cronològics, un llegat per a reflexionar i aplicar a la nostra vida quotidiana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada