divendres, 5 d’abril del 2013

MOR MIRIAM MAKEBA LA VEU COMPROMESA PELS DRETS HUMANS


Una aturada cardiaca va posar fi el mes de novembre passat la vida de l’activista i cantant Miriam Makeba. La artista, també coneguda com a “mama Àfrica”, havia nascut a Johannesburg (sud –àfrica), el dia 4 de març de 1932.
Hores abans de la seva mort, havia participat en un concert a Castel Volturno (sud d’Itàlia) de recolzament al periodista i escriptor Roberto Saviano amenaçat per la màfia després d’haver escrit el llibre “camorra”.

Makeba d’origen humil, va començar la seva trajectòria musical als inicis dels anys 50 cantant blues americà barrejant’hi ritmes tradicionals del seu país. Però l’èxit no li va arribar fins l’any 1966 amb la cançó “pata pata” amb un èxit rotund durant setmanes a les llistes musicals dels Estats Units.
Miriam Makeba des de jove va estar implicada en defensa dels drets humans i en contra del racisme “apartheid” la qual cosa li va costar l’exili durant gairebé tres dècades, fins que el 1990 un cop Nelson Mandela va ser excarcel·lat, la va convèncer de que retornés a sud-àfrica.
Al llarg de la seva vida Makeba va estar guardonada amb diversos reconeixements per la seva tasca humanitària (com embaixadora de bona voluntat per la FAO), amb els més necessitats i desfavorits del continent africà. I l’any 2001 va fundar la seva pròpia fundació Zenzile Miriam Makeba per a ajudar a noies joves sud-africanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada